Revize vzduchotechniky v panelových domech může přinést úsporu v řádu milionů korun. Nevěříte? Připadá vám toto tvrzení jako trapný reklamní trik? Pak možná změníte názor poté, co si v hlavě srovnáte některá fakta: Vzduchotechnika v paneláku je sama o sobě takřka bezporuchové zařízení. Není divu, vždyť se tu ani nemá co porouchat, maximálně přestane pracovat ventilátor, který snadno vyměníte za nový. Samotné potrubí je jen kus plechu, samo o sobě nevykonává žádný mechanický pohyb, takže bychom mohli konstatovat, že tu revize nemá ani co kontrolovat.
Ten hlavní důvod, proč se revize vzduchotechniky provádí, je ale jiný, nesouvisí ani tak s kvalitou technického zázemí, jako s organickým odpadem, který se usazuje na vnitřních stěnách potrubí. Ano, je to tak, reviduje se zejména vnitřní povrch potrubí, respektive jak silná vrstva jemného mastného prachu se tu drží. Problém spočívá v tom, že mastný prach je velmi nebezpečná hořlavina a za jistých okolností i třaskavina. Jestliže pak dojde uvnitř vzduchotechniky k explozi nebo k požáru, v ohrožení jsou všechny prostory navěšené na společné stoupačce.
Jakmile vypukne v potrubí požár, velmi rychle se rozšíří díky přístupu vzduchu do dalších prostor a během pár minut může být i několik bytů v plamenech. Už chápete, že včasná revize a čištění vzduchotechniky mohou ušetřit i miliony korun? Vznik a rozvoj mastného prachu v potrubí vzduchotechniky souvisí zejména s činností odsavače par – digestoři v kuchyni. Tudy totiž do potrubí proniká mnoho vzduchové hmoty smísené s prachovými částicemi, která je zároveň obohacována o tukové kapénky rozptýlené v ovzduší z vaření, pečení, smažení, restování, pražení či grilování. Zpočátku se nic neděje, je relativní klid, protože tenoučká vrstva prachu nebezpečná není, ale již pouhý jeden milimetr mastnoty s prachem znamená smrtelné nebezpečí pro všechny obyvatele domu.